bogdashina.JPG

 

Az autizmus kapcsán beszélünk egy autizmus triászról, ami annyit tesz, hogy három területen jelentkeznek a tünetek: a szociális interakciók, a kommunikáció és a rugalmas viselkedés-szervezés terén. A diagnózis felállítása során ezt a három területet alaposan körbejárják, és a tesztek során vizsgálják az eltérő szenzoros érzékelést is. És itt a kulcs, mely közelebb visz az autizmus megértéséhez.

"Ezek a magatartási jellemvonások (a szerző: lásd triász) nagyon hasznosak a diagnózis szempontjából, de vajmi keveset mondanak arról, hogy hogy az autisták miért viselkednek így, vagy hogy miként érzékelik a körülöttük lévő világot."

Olga Bogdasina alapos kutatással ment ennek utána és a jó képességű autisták elmondásai alapján is rendszerezte az érzékelési stílusokat, lehetséges érzékelési tapasztalatokat. A könyv első fele erről szól, és ezáltal sokkal közelebb kerülünk az autizmus világához, sok (persze koránt se mind) viselkedésre választ kapunk. A literális, gestalt észlelés, hiper- vagy hiposzenzitivitás, elsőre csúnya szavak, de értelmezésükkel mi is másképp tudjuk látni a világot, és magát az autizmust. 

Az érzékelési, gondolkodási stílusok és egyéb érzékelési állapotok leírása után néhány kezelési módot is leír a könyv. És a végén, a legszebb, hogy magunk is, egy teszt segítségével elkészíthetjük gyermekünk érzékelési profilját, mely alapján megállapíthatjuk, hogy mik az érzékelési erősségei és gyengeségei, mik azok a segítő vagy zavaró körülmények, melyek befolyásolják viselkedését. És bizony, lehet, hogy elég csak a világítást átgondolni, napszemüveget ráadni és máris picit könnyebb lesz mindannyiunk élete.

Rendkívül hasznos könyv, könnyebb, nehezebb részekkel. Én is csigalassan haladtam vele, jegyzeteltem, tanultam, többször ismételtem... Ha nem csak átrohantok rajta, nagyon hasznos lesz!

A bejegyzés trackback címe:

https://aprolepesek.blog.hu/api/trackback/id/tr17792866

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása