Saasanita 2016.03.29. 20:52

Testvérek

p1130951.JPG

A testvér kapcsolat nyilvánvalóan nagyon erős kötelék, még ha nem is mindig konfliktusmentes. Hogy ez milyen lehet, ha a testvérek közül az egyik autizmusban érintett? Nagyon sok szempontból ugyanolyan, mint egyébként, sokszor pedig eléggé feladja a leckét. Hát mi még nem unatkoztunk velük.

Balázs a gyerekek között különösebb érdeklődés nélkül is jól elvan. Jöhetnek, mehetnek, játszhatnak, elfigyelgeti őket, de nem kezd velük semmit. Nem igazán érti őket. Gréta viszont Balázsnak nagyon sokat jelent. Már pici baba korában figyelgette őt, úgy jó messziről. Majd egyszer csak lenyomott egy puszit a fejére, ahogy fogtam magam előtt Grétát. Később a kanapén befészkelte magát hozzánk és eljátszotta Gréta kicsi kezével a Lassan forog a kerék c. mondókát. Ekkoriban velünk még sosem kezdeményezett ilyesmi játékot. Gondoskodott Grétáról: ha az ölemben volt, miközben nálunk volt nagyi, akkor udvariasan megkért, elmutogatta, hogy Gréta nagyihoz megy, Balázs pedig megkapja anyát. Szóval nem csak úgy eltolta tőlem. Amikor már Gréta közlekedett, egyszer bekúszott valahogy Balázs mögé. Ahogy Balázs lépett volna hátra, jól ráesett Grétára, mert felbukott benne. Gréta felsírt, mire Balázs úgy megijedt, hogy valami nagy bajt okozott, hogy fuldokolva sírt. Még nem is láttam ilyet tőle. Úgyhogy a végén két gyereket vigasztaltam.

Az, hogy Gréta mennyire kiemelt helyet foglal el Balázs életében, az is mutatja, hogy Balázs legelső szavai között szerepelt Gréta neve is.

Keresnék a kapcsolatot egymással

Dacára, hogy Balázsnak Gréta a legfontosabb, valahogy nem olyan személyes ez a kapcsolat. Gréta szándékait, jelzéseit Balázs nem figyeli, nem is veszi észre. Leginkább a mozgását, nyüzsgését követi és ahhoz kapcsolódik. Közeledne Grétához, de sokszor ez nem sikerül túl jól. Néha erősen ragaszkodik hozzá, magához rántaná, máskor meghúzza a haját. Vagy amíg kicsi volt, egyszerűen ráfeküdt, mert akkor Gréta visított egyet és mivel Balázs ingerkereső, ezt Gréta sem úszta meg. Ezt folytatta a hajhúzás kapcsán. Érdekes, hogy Janka haját sosem húzta úgy, mint Grétáét. Grétától várná a visszajelzést.
Ezzel együtt Gréta is nagyon ragaszkodik Balázshoz. Még Janka születése előtt csak őt ismerte, mint testvért, ő a nagytesó. Nagyon-nagyon várta volna, hogy Balázs játszik vele, szól hozzá, vagy valami történik köztük. Ez elmaradt.

Gréta is keresné Balázzsal a kapcsolatot és Balázs is keresné azt Grétával, de ez az igény nehezen találkozik úgy, ahogyan az jó lenne mindkettejüknek.

Jól beválik, ha terelgetjük a kapcsolatukat

Próbáljuk megkeresni a kapcsolódási pontokat a két gyerek között, azért, hogy segítsük őket. Olyan játékokban és tevékenységekben terelgetjük őket, amit mindketten szeretnek és várhatóan sikerélménnyel zárul mindkettejük számára. Azt igyekszünk segíteni, hogy Balázs is figyeljen Grétára ténylegesen.

Az egyik első ilyen játék volt, amikor Balázs megengedte Grétának, hogy felváltva játszanak egy-egy játékot az ipad-en. Egy elemet Gréta tett helyre, egyet Balázs a kirakóban. Itt kell figyelni a másikra, meg kell osztozni egy kedvencen, sőt meg kell tanulni várni is. Ez mindkettejüknek ment, mert együtt akartak játszani.

A másik legkorábbi, valóban közös programjuk a kinti séta, illetve kirándulás volt az erdőben és a mai napig fontos nekik. Balázs ilyenkor mindig hajlandó volt várni Grétára, pedig nagyon nem szereti, ha megakasztják a tempójában. Ha messzire előremegy, megállítom Balázst, hogy hol van Gréta? És türelmesen várjuk együtt. Legutóbb Mátrafüreden sétáltunk, ahol egymás mellett elhaladva, összeakadt a kezük. Megfogták egymás kezét és pár pillanatig így haladtak, majd szétmentek. Gréta visszament Balázshoz, megfogta a kezét, mire Balázs megölelte őt. Sikerült egymásra találniuk. Ezután szaladt Janka és Grétától „elkérte” a neki járó ölelést. Ezek apróságnak tűnnek, de valójában nagyon nagy örömök!

Remek alkalmak a játszótéren a közös játékok: kosárhinta, libikóka, csúszda. De ilyen a strandolás (nem csak nyáron), a közös szánkózás, biciklizés. Sok egyéb aktív program otthon is játszható. Ezek közül némelyiket már kinőtték: együtt pörgettük őket a forgótálban, közös fürdés este, fogócska, bújócska, lufik után szaladgálás, kanapén ugrálás…

Ahogy nőnek, találnak maguk is közös tevékenységet. Főleg Balázs megy a lányok mellé. A közös könyvnézegetés a kanapén jó alkalom erre, mert együtt vannak, ugyanazt csinálják, de nincsenek benne társas szabályok azon kívül, hogy hagyják egymást és cserélgessék a könyveket. Hasonlóan bejött az esti közös diafilmnézés is. Gréta kívülről fújta a Piroska és a farkast, Balázs pedig tőle szerette volna hallani mindig.

 dsc_0193.JPG

 

Mit tiltunk és mit nem – felbomlanak a szabályok

Visszatérve a kanapén ugrálásra. Na igen, itt jön be, hogy, amit úgy általában tiltanánk, azt nem tesszük, mert örülünk, hogy végre van egy közös játékuk, amit ők maguk találtak ki, illetve, hogy Balázs elkezdi utánozni Grétát. Trambulinunk nincs és nem is lesz a lakásban, marad a kanapé. Azért néhány örömködés után letereljük őket…

Amit tőlünk nem tanult meg Balázs, azt elfigyelte Grétától

Azt tudtuk, hogy mióta Gréta közlekedik a lakásban Balázs figyeli őt, mit csinál. Mégis a tavalyi nyár végén lett szembetűnő, hogy Balázs nem csak figyeli, de tanul is Grétától, illetve számon tartja a dolgait. A mi dolgainkat mit-hogy csinálunk, nem utánozta Balázs sose, de Grétát igen. A nyaralásnál Gréta végigpattogta a délutánokat a trambulinban. A mai napig emlegeti Balázs ezt, amikor ő ugrálhat trambulinban az iskolában. Amikor kanapén ugráltak, még az ugrálás variációit is leutánozta Balázs. Utánozta! Ez nálunk egy bűvös szó, mert Balázs nemigen utánozott senkit korábban, főleg nem a gyerekek játékát. Óriási lépés. Ősszel már Gréta kiegészítőit is felpróbálta: a sapkáját – örömmel mutatott magára, hogy ő most Gréta; a hajráfját, a napszemüvegét.

A hajhúzás története

A hajhúzás nyár óta követi a két gyerek kapcsolatát és néha nagyon kiborító. Nemrégiben viszont nagy változás történt. Balázs épp meghúzni készült Gréta haját, amikor mondtam Grétának, hogy fogd meg a kezét és masszírozd egy kicsit. Nem tudtam volna közbelépni, messze voltam és ez jutott eszembe, mert ezt egy ideje próbálgatjuk Balázzsal. Gréta megfogta Balázs kezét gyorsan és masszírozni kezdte, mire Balázs arca dimenziót váltott, és széles őszinte mosoly került rá, majd szívből megölelte Grétát. Gréta pedig Balázs nyakába borult. Két boldog gyermek.

Ez megerősítette bennem, hogy Balázs valahogy közeledni szeretne Grétához, csak még nem sikerül megfelelően és mivel nem sikerül, többnyire elijeszti Grétát a hajhúzással és egy ördögi körbe kerülnek a gyerekek. Azért még nem jött el a hajhúzás vége, de látszik valami fény.

A közös mosoly  - amikor a gyerekek biztosan egymásra találnak

Jankával történt egy apró momentum: Janka épp Balázs fejmagasságában pipiskedett a konyhapultnál. Megérkezett Balázs mellé. A következő pillanatban arra lettem figyelmes, hogy Janka a bájos – szép – széles mosolyával közvetlenül Balázs arcába mosolyog – és Balázs válaszolt rá! Ugyanolyan óriási mosollyal. Balázs a mosolyt érti régóta, de hogy válaszként adja mosolyra, az meglehetősen ritka. Hasonlóan, felerősített gesztusú szituációkban és csak felnőttekkel láttam tőle korábban. Ez az első igazán kölcsönös társas kommunikációja Balázsnak, ami az arckifejezések megértésén alapul egy másik gyerekkel és kimondott válaszként szólt a partnerének.

Jó látni, ahogy Janka is egyre aktívabban és hangosabban vesz részt az életünkben, és Balázs rá is kezd figyelni. Grétának is nagy öröm, ahogy nő Janka, mert figyel rá, megfogja a kezét, követi őt, hallgat rá. Kap visszajelzést az igyekezeteire.

Miután már Janka sem tartja tiszteletben Balázs felségterületeit a maga kis kotnyelességével  – ezek a számítógép és a napirend környéke – Balázs hajlandó beadni a derekát a kedvéért és megosztja vele is a kedvenceit. Most ugyanúgy örül neki, hogy már a saját lábán jön kirándulni, sétálni Janka, mint korábban Grétának. És most ugyanúgy lelassul Balázs, hogy megvárja Jankát.

p1130940.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://aprolepesek.blog.hu/api/trackback/id/tr808532628

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása