blogra_ez.jpg

 

Utánzás gyakorlása társasjátékkal

Habár sok apró örömünk volt az utánzás tanulásában, nem volt kerete a játékainknak, amiben a legtöbbet tudtunk volna gyakorolni: nekünk a mondókázás és éneklés vált be leginkább. Nehéz volt észben tartani a repertoárunkat és időnként természetesen leültek ezek a játékok, mert nem volt variáció. Hiába írtam össze miket ismerünk, nem jutott eszembe, mert sokszor arra kellett figyelnem, hogy Balázs figyelmét fenntartsam. Gyakorolni is szerettem volna vele, amit Katicával tanult a logopédián és bizonyos gesztusokat is. Végül egy jó, csak érthetetlenül drága játék mintájára készítettem magunknak egy saját társasjátékot.

galya_10.jpg

A Galya 50/20/10/2 Jótékonysági Teljesítménytúra ötlete még az Apró Lépések Egyesület indulásakor megfogant. 2016. november 5-én, első alkalommal rendeztük meg, ahol összesen 474 induló volt. Egy igazi inkluzív közeget sikerült teremtenünk, ahol eltűntek a különbségek, mert itt csak indulók és teljesítők voltak. Minden indulónak, segítőnek nagyon köszönjük! Számunkra azonban még egy nagyon fontos állomás is volt, mert Balázs Galya 10 teljesítő lett. 

Szólj hozzá!

Címkék: túra

jatek.JPG

Miközben a társas tevékenységek terén sokat ügyesedtünk, kicsit lassabban ment a gesztusok használata és utánzás tanulása. Belegondolva ez érthető is, hiszen itt sok-sok apró helyzetről van szó, amivel apránként ismerkedünk, és sok gyakorlást igényel. A gesztusok fejezetet először át is ugrottam, mondván régóta gyakoroljuk Balázzsal a gesztus kommunikáció bizonyos elemeit: nem, várjál, voltam, vége, integetés. Amikor viszont belegondoltam, hogy a "gyere" hívó gesztusa csak addig működik, amíg ő akar tőlünk valamit, de ha mi hívjuk, arra nem jön ide, akkor nyilvánvaló volt, hogy nem hagyhatunk ki egyetlen részt sem. Ez pedig a kommunikáció kölcsönösségének a kérdése: ezen az egyoldalúságon szeretnénk csiszolni, hogy oda-vissza működjön a közlés és a megértés.

 blogra1.JPG

Kicsit hosszúra nyúlt szünet után folytatom a bejegyzéseket a Denver modell használatáról. Az eltelt idő is csak abban erősített meg, hogy a PECS és napirend mellett a másik legjobb dolog a Denver bevezetése és használata volt otthon. Mivel lassan haladt a fordítás, vagyis egyáltalán nem tudtam foglalkozni vele, beleragadtunk három, egymást követő: az oda-vissza áramló interakciók; gesztusok tanulása; és az utánzás c. fejezetekbe. Utólag azt kell mondanom, hogy ez nagyon hasznos volt, mert bőven volt időnk újragondolni a fejezetek ajánlásait és gyakorolni azokat újabb és újabb helyzetekben.

_mg_6819.JPG

Mostanában több, tettre kész szülő és formálódó szervezet is megkeresett minket, hogy mi hogyan is indultunk, mit javasolnánk nekik. Szeretnénk, ha az egyesületünk példája "csak" egy lenne a sok közül, és egyre több tevékeny szervezet jönne létre.