blogra_ez.jpg

 

Utánzás gyakorlása társasjátékkal

Habár sok apró örömünk volt az utánzás tanulásában, nem volt kerete a játékainknak, amiben a legtöbbet tudtunk volna gyakorolni: nekünk a mondókázás és éneklés vált be leginkább. Nehéz volt észben tartani a repertoárunkat és időnként természetesen leültek ezek a játékok, mert nem volt variáció. Hiába írtam össze miket ismerünk, nem jutott eszembe, mert sokszor arra kellett figyelnem, hogy Balázs figyelmét fenntartsam. Gyakorolni is szerettem volna vele, amit Katicával tanult a logopédián és bizonyos gesztusokat is. Végül egy jó, csak érthetetlenül drága játék mintájára készítettem magunknak egy saját társasjátékot.

A játék tartalma: sok képkártya; egy zsák, amiből húzni lehet képkártyát; a szenzoros játékokhoz szükséges kellékek. 

A következő témákban vannak a kártyák: Balázs kedvenc elmutogatható dalai és mondókák – hátoldalukon a szövegük; egyszerű szenzoros játékok; tanítani kívánt gesztusok képe; hangutánzásához a logopédián gyakorolt állatok képei. Itt csatolom a kivágható lapokat, ha valaki szeretné magának is elkészíteni. (Bár ez teljesen ránk van szabva a tartalmat illetően. )

Játék menete: Beletesszük a zsákba azokat a kártyákat, amikkel játszani szeretnénk. Nekünk mindig szerepel benne szenzoros játék, mert egyébként otthagy minket Balázs. Továbbá nem volt hajlandó zsákból húzni, ezért egyszerűen magunk elé terítettük a kártyákat fejjel lefelé. Körben haladunk. Amit húz valaki, azt énekeljük el együtt, vagy utánozzuk az állatok hangját, mutatjuk be a gesztust a képről, stb. Nagyon élvezték a gyerekek. Különösen Gréta.

Balázsnak érnie kellett rá. Végül a méhesben töltött idő volt, és a kétszemélyes kapcsolat (csak kettesben játszottam vele), amikor beért Balázsnak a játék izgalma. Vajon mit húzott? Melyik dal következik? Mikor jön a kedvencem? Ő is bukott bele a felhúzott képbe, hogy lássa, mi az.

Ági, az Egyesületünk gyógypedagógusa is bekapcsolódott a nyár végén a társasjátékainkba. Vele különösen jól mentek ezek. Balázs örült a társaságának és annyival is másabb volt a játék, hogy hárman játszottuk. Nagyon sokat számított, hogy Ági szakember szemmel látta a folyamatot. Néhány észrevétellel is nagyot lendített a játékok menetén, rámutatott, hogy mitől tud működni, hogy elérjük, amire törekszünk. Arra is rájöttem, hogy Balázsnak a felnőttek a jobb társak a társasjáték tanulásban, mert több mint sokszor írja át menet közben a játék menetét, mire egy szabály mellett kikötünk…

Mivel ez a játék bőséges teret ad a variációnak, azt hiszem jó sokáig kimeríthetetlen eszközünk lesz a tanulásban és közös játékban.

A játékkártyák kivághatók a következő lapokból, vagy át is szerkeszthetők saját képekkel és dalokkal. Egyesével lamináltam a képeket, hogy tartósabbak legyenek.

1. lap; 2. lap; 3. lap; 4. lap; 5. lap

Pdf-ben: 1. lap; 2. lap; 3. lap; 4. lap; 5. lap

 

A bejegyzés trackback címe:

https://aprolepesek.blog.hu/api/trackback/id/tr8311817249

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása