659331_5.jpgEric Shopler - Életmentő kézikönyv szülőknek - krízishelyzetek megoldásához autizmusban és hasonló állapotokban 

Az Autizmus Alapítvány KAPOCS Könyvkiadója által megjelentetett könyv nagy segítséget jelenthet minden autista gyereket nevelő szülő számára.

A szerkesztő, Eric Schopler az Észak-Karolinai TEACCH program elindítója, aki egy szakember - szülő kooperáción alapuló teljesen új szemléletet vezetett be. Ezen szemlélet gyümölcse ez a könyv is, mely 350 rövid kis anekdotát tartalmaz, melyek a szülők egy-egy problémára adott megoldásait tartalmazza. A könyv sajátossága, hogy a történetek mögé szakemberek segítségével beleláthatunk, magyarázatot adnak az egyes viselkedések miértjére, ezáltal mi is jobban megérthetjük az autizmus komplexitását. Persze az autizmusban az a szép, hogy semmit se lehet általánosítani, hiszen olyan széles a spektrum, de egy-egy történet ismerős lehet, vagy csak továbbgondolásra késztet, amiből megszülethet a magunk megoldása.

Nézzük a fejezeteket:
- Repetitív viselkedés és speciális érdeklődés
- Kommunikáció
- Játék és szabadidő
- Agresszív viselkedés
- Szobatisztaság és önápolás
- Evés és alvás
- Viselkedéskezelés

Az egyes fejezetek elején felsorolásra kerülnek a történetekben megjelenő problémás viselkedések, és a mögöttes zavarok.

Egy kiragadott történet:

"Amikor Arthur fiam kezdett bedühödni a húgára, akkor egy bizonyos módon nézett körbe-körbe járkálva. Azt mondtam neki, hogy nem verheti meg a húgát, de ütheti a kenyér tésztáját.  Minél erősebben ütötte a tésztát, az annál jobban megkelt. Azzal, hogy segített nekem kenyeret sütni, megtanulta kimérni a hozzávalókat és elolvasni a recepteket. 8 éves, és már tud egyszerű ételeket főzni szakácskönyvből."

Ez az anya nem csak az agresszió problémáját oldotta meg, de hasznos tevékenységbe fordította a fölös energiát. A szülők itt sem várták meg, amíg Arthur ténylegesen megüt valakit. Szakértő szemmel ismerték fel az első jeleket a viselkedésében (egy bizonyos nézés, körbejárkálás), amely az ütéshez vezetett. Egyszerűbbnek találták Arthurt azelőtt átirányítani, mielőtt bajt csinált volna. Megszakították a viselkedésláncot, amint látták, hogy megkezdődött.

Hogy mennyi kenyeret sütöttek, arról már nincsenek adatok. De a lényeg, hogy az egyes viselkedésre adott működő válaszokat továbbgondoljuk, és saját gyermekünk viselkedésének kezelésébe beépítsük. Ebben és a szakmai magyarázatokban látom a könyv nagyszerűségét.

A blogunkon is igyekszünk összeszedni a mi történeteinket, amiket már érintettük az étkezés témakör kapcsán. De bárkinek van hasonló története, kérem ossza meg velünk!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://aprolepesek.blog.hu/api/trackback/id/tr566969359

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása