Dzsikule 2015.06.01. 21:34

Valami elindult...

Túl vagyunk az első előadáson, és még mindig a hatása alatt vagyok. Jönnek a pozitív visszajelzések, megerősítések. Megyünk tovább, mert feladatunk van!

Az első előadást Dr. Simó Judit tartotta. Anita találkozott vele még egy jászberényi Fogódzó képzésen, és nagyon tetszett mind a hozzáállása, mind az, hogy minden autizmushoz kapcsolódó témát nagyon jól le tudja fordítani a szülők nyelvére.

17-órára hirdettük meg az előadást. Háromnegyed, és még csak néhány barátommal ücsörgünk a művház aulájában. Izgulok. Szívvel lélekkel szerveztük, nem igaz, hogy csak ennyien... Helyi TV is megérkezett, és gyorsan elkaptak egy riportra. Közben Judit is megérkezett, illetlenül a sajtó karmai közé "löktem", ezúton is bocsánatot kérek! Közben jönnek és jönnek. Ok, leszünk, de még mindig nem tudok lenyugodni.

Bemegyek a terembe, hú ... Alig van hely. Lehetünk vagy negyvenen. Kis türelmet kérek a hallgatóságtól és elkezdek beszélni arról, hogy kik vagyunk, mit is szeretnénk... Majd Anita bemutatja vendégünket és elkezdjük...

Az előadás első fele általánosságokról szólt, de később nyert igazán értelmet. Igen, nehéz a szakemberek dolga, mert az autizmusban semmi sem fekete-fehér, igen-nem. Szó volt róla, hogy az autizmus (diagnosztizált) nem egy címke, vagy megbélyegzés a gyereken. Mi úgy éltük meg, hogy kaptunk egy iránytűt! És azóta közelebb is kerültünk Balázshoz! Elhangzott, hogy nincs egyetlen egy olyan viselkedés, tulajdonság, vagy tünet, amire azt mondhatnánk, na ez egyértelmű autizmus.

Az idő haladtával egyre több konkrétum hangzott el. 2 éves kortól már tudják diagnosztizálni az autizmust, de 1,5 éves kor alatt is vannak árulkodó jelek. Ebben a korai korban nem azt kell nézni, hogy mit csinál a gyermek, hanem azt, hogy mit nem! Pl: nem teremt szemkontaktust, ami nem csak abból áll, hogy elkapod a tekintetét, hanem, hogy kommunikál vele. Rövid videókkal szemléltetve még érthetőbb: www.firstsigns.org

Érdekes újdonságok is elhangzottak, pl: hogy a Yale Egyetemen vizsgálják az autisták szem mozgását - tekintetét. Ebben jól elhatárolódnak a neurotipikus emberekétől. Míg a neurotipikusak pl: ha a filmen beszélgetnek a szem környékét figyelik és a kommunikáló felek közt váltogatnak, addig az autista teljesen más részletre fókuszál (ruha egy részletére, szájra, hajra...). Ígéretes kutatásnak hangzik.

Dr. Simó Judit személyében egy igazán jól felkészült, szimpatikus szakembert ismerhettünk meg. Köszönjük ezt a remek előadást!

Sok volt az információ, így kevés kérdés jött ki a hallgatókból. De biztos, hogy leülepedve, sok-sok kérdés jön elő. Ez így helyes. Utána kell menni! Nyilván érintett szülőként nem vagyunk kompetensek szakmai kérdésekre válaszolni, de amiben csak tudunk segítünk!

Az előadásnak lesz folytatása és a szülőklubbot, nem fenyegetésképp, de komolyan gondoljuk!

Mivel annyira figyeltem, elfelejtettem fotózni. Így a GYTV tudósítása: http://gyongyostv.hu/cikkoldal.php?view=9833#view

 

komment

Címkék: autizmus

A bejegyzés trackback címe:

https://aprolepesek.blog.hu/api/trackback/id/tr587502772

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása