p1120220.JPG

Ebben a részben szeretném felvázolni, hogy mi hogyan alakítottuk ki és használjuk a napirendi kártyákat.

Mivel látható volt, hogy a fényképek megértése működik Balázsnál, így az első lépésben, racionálisan átgondolva, vettünk egy laminálót. Korábban fotókat hívattunk elő, ami hosszútávon igen költséges móka. A képeket sima színes nyomtatóval nyomtatjuk, de  a legjobb eredményt úgy érhetjünk el, ha fotópapírra nyomtatunk, de ez jóval költségesebb. A/4-es lapokat laminálunk, amiken több kép szerepel (9 x 6,5 cm méretben), majd ezeket felvagdossuk, és ha a fólia feljönne, újra betesszük a gépbe. A PECS kártyákhoz szintén A/4-es lapon nyomtatunk sok kis képet, de azokat felvagdossuk és névjegykártya méretű fóliával, egyesével lamináljuk. Így, mivel kapnak egy kis fólia szegélyt, a kártyák sokkal tartósabbak lesznek. (pl: Balázs által a mosogatóba dobva sem áznak el, és a babanyálnak is ellenállnak.) A képek mérete 5 x 5 cm + a fólia szegély, aminek a sarkait körömcsipesszel lekerekítjük. Javaslom, hogy vastagabb, 100-120 mikronos fóliákat használjunk. A képeket feliratozzuk is.

A napirendnek a lakásban jelöljünk ki egy fix helyet. Nekünk adott volt a nappaliban két könyvespolc közötti üres falrész (néhai diffenbachia helye). Számunkra a lakberendezésnél fontosabb a gyermekünkkel való kommunikáció. Kezdetben kartonlapokból kivágott csíkokat használtunk, gyurmaragasztóval a falra felnyalva. A kártyákra öntapadó tépőzár került, másik részük a kartonra, vagy közvetlen a falra.

p1120076.JPG

Látszik a keddi program, hogy evés után sétálunk, majd hintázunk. Csütörtökön és pénteken meg ismét ovi! A következő napok programját csak egy-egy kártyával szoktuk jelölni, a legmeghatározóbb programéval. A függőleges csíkra csak egy fél nap, vagy pár óra (esti program) eseményei kerülnek, állandóan cserélgetve, aktualizálva. Balázs egyszerre ennyit tud befogadni.

No, azért előbújt a lakberendező kisördög belőlünk, és egy picit tovább gondoltuk. A vízszintes kartonokat egy-egy faléc váltotta ki, rajta tépőzár csíkkal (a napok neveivel még adósak vagyunk). Ami viszont újítás volt, Anita nagyszerű ötlete, hogy a függőleges sáv textilből legyen, amit összehajtva bárhová magunkkal tudunk vinni. Egy kedves ismerősünk, Juhász Adrienn (Picur Design) hamar megértette az elképzelést, és gyönyörűen meg is valósította. A sáv alján egy kis zseb kapott helyet, ahová Balázzsal a már lejárt kártyákat leszedetjük. A kis fül a tetején meg a mobilitást segíti, hogy bárhová felakaszthassuk. 

p1120227.JPG

p1120225.JPG

 

A fix napirend mellett mi használunk mobil napirend is. Egy kis lapozgatós fotóalbumot szoktunk mobil napirendként magunkkal vinni a kinti tevékenységekhez, ugyanazokat a fotókat duplikálva (tépőzár nélkül), amiket házon belül is használunk. Itt egyszerre csak egy fotót mutatunk. Ezért, hogy egyfajta időrendiséget is tudjunk közölni, készítettünk egy 3 fényképes tartót, de ezt egyenlőre Balázs még nem fogadja el. A kártyákat otthon, egy sipősdobozban tartjuk, tematikusan osztályozva (szükségletek, benti és kinti programok, ovis tevékenységek, személyek).

És, hogy a PECS mappánk se hulljon szét szállítás közben, varrattunk neki egy kis táskát. A három remekmű (legfelső képen) nagyon bevált. Balázs annyira érti és várja a napirendet, hogy ébredés után az első útja oda vezet és várja, hogy rakjuk ki a programot. Kirakjuk, megnézi, sarkon fordul és kezdődik a nap.

 

p1120221.JPG

 

Folyt. köv.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://aprolepesek.blog.hu/api/trackback/id/tr287056295

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása