image-47599.jpg

 

Balázs 14 éves. Magas támogatási szükségletű autista. Két év múlva elballag az általános iskolából. 16 évesen. Tulajdonképpen már nem is lesz tanköteles.

...

Az utóbbi egy évben gyakran tűnődöm azon hova tovább, ha nincs tovább?

...

Semmi.

...

Mert ha mégis van, ami nem elérhető, az nincs.

...

Költözzek, vagy maradjak? Messzire költözzek, vagy csak kicsit?

...

Szakiskola? Valami iskola az általános után? Legalább egy nappali foglalkoztató?

...

Keresem. Minden adatbázist megnézek. Többször is. Semmi.

Folyton keresünk. Keressük az óvodát, keressük az iskolát, keressük a fejlesztést, keressük a segítséget, keressük a pihenést, keressük, hogy ne kelljen másnak is keresni.

….

Kezdeményezünk, javasolunk,  inkább magunknak megoldjuk.

...

Egyetlen civil vagy egyházi fenntartású kezdeményezés sem tudja pótolni az állami felelősségvállalás szerepét az eltérő fejlődésű személyek ellátásban.

Az állami intézményrendszer a gyerekeinkkel nem számol. A mi családjaink nem számítanak. A társadalom peremén evickélünk.

A jövő?

 

A jövő, a jövő. Ízlelgetem. Vajon hogy tervezzek jól?

Csináljon az egyesületünk egy nappali foglalkoztatót? Hm. A korai fejlesztés, családtámogatás, információnyújtás, fejlesztési hiányosságok kiegészítése …, után erre is ráállunk majd.

Vagyis nem, már nem megy.

Vegyek nagy házat, alakítsak ki támogatott lakhatást? Legyen fenntartható. Építsek mellé egy üzemet? Legyen fenntartható. Építek mellé még egyet-kettőt. Spórolok. Balázs 40 éves korára összejöhet a beugró. Csak a házra.

...

Tényleg a szülők dolga mindez?

...

Igen.

...

Minden tiszteletem azoké, akik ebbe bele tudtak állni és különösen, ha szakmailag is meg tudták támogatni! És azoké is, akik nem szülőként, hanem kívülállóként fogtak ebbe bele.

...

A jövőképem rendkívül nyitott. Már-már túlságosan is.

Szeretnék látni egy olyan társadalmat itthon, ami helyet ad a speciális figyelmet igénylő gyerekeknek és a családjaiknak is, mert nem a versengés növeli egy társadalom értékét, erejét, hanem a szolidaritás.

 

Ragaszthatatlan szív - előadja Koppány és Balázs; 2020 tavasz

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://aprolepesek.blog.hu/api/trackback/id/tr8317787236

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása