autimentor.jpg

Történt ugyanis, hogy az FSZK (Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft) Nyolc Pont projekt keretében, Gyöngyösön indított egy mentorszülő képzést, amire jelentkeztünk, és miután felvettek, jól elmentünk és elvégeztük. De, hogy miről is van szó?

Az AOSZ (Autisták Országos Szövetsége) fenntart egy mentorszülő hálózatot, melynek a lényege, hogy a mentorszülők - akik szintén autizmusban érintett gyermeket nevelnek - segítséget, lelki támaszt, hasznos információkat nyújtanak más, sorstárs szülőknek. Ebben a hálózatban szeretnénk mi is tevékenyen részt venni! Valószínű, augusztusban lesz ez hivatalos, de addig is nyugodtan keressetek minket, mert most már a tapasztalatok és információk birtokában, bizonyos kérdésekben kompetensek vagyunk.

A négy napos szülőképzés első napján magáról az autizmusról volt szó, a speciális alapismeretek elmélyítésével telt a nap, Őszi Tamásné (Patrícia) szakmai vezetésével. Róla érdemes tudni, hogy már évtizedek óta a szakmában tevékenykedik, az Autizmus Alapítvány egyik motorja. 

Második nap Békéscsabáról, Szabóné Kállay Klára klinikai pszichológus és Csepregi András gyógypedagógus, pszichológus volt az oktatónk. Nagyon profin tették a dolgukat és azon kaptuk magunkat, hogy mindamellett, hogy minden percét élveztük, közelebb is kerültünk egymáshoz és önmagunkhoz is, mert a nap nagy része önismeretről szólt. Nagy meglepetés személy szerint nem ért, de kaptam egy jó kis megerősítést!

Harmadik napot is velük töltöttük. Bizalmi játékokkal bevezetve hamar eljutottunk a konkrét mentorszülő feladatokig. Telefonos szituációkat gyakoroltunk (mintha felhívna minket egy érintett szülő). Bevallom, azóta Anitával szoktuk ezt játszani, a lehető legdurvább szituációkat teremtve. Van még hova fejlődnünk... Közben nagyon összejött a csapat! Egyre jobb hangulat alakult ki.

Negyedik nap ismét Patrícia jött, Krausz Kata mentorszülővel és Hanákné Szabó Tünde AOSZ mentorhálózati koordinátorral. Itt konkrét információk, források hangzottak el, valamint bemutatásra került az autimentor hálózat is.

Azt hiszem, ha tehetném újra járnám az egészet, mert annyira jó volt a társaság és a képzés felépítése. Igyekszünk mentor házaspárként, a tőlünk telhető legjobb segítséget nyújtani! 

A képen, az általunk tökéletesnek vélt mentorszülő látható, telis-tele szimbólumokkal. :)

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://aprolepesek.blog.hu/api/trackback/id/tr497641654

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása