p1120227.JPG

Hogy jobban szemléltessük, mennyire hasznos számunkra a napirendi kártyák használata, összeszedtünk egy-két történetet.

Felismerés

Balázs, sokáig rá se hederített a képekre, inkább csak a papír rághatósága érdekelte. Egyszer a kisasztalnál egy 3 darabos memória kártyát raktunk elé, amit végre nem rágott meg, hanem sokáig nézegette. Később, amikor a számítógépet bámulta, eléborítottunk egy 20 párból álló memória kártyát. Sokáig vizsgálgatta őket, és néha egy-egy kártyát félredobott. Meglepődve tapasztaltuk, hogy a párok fele repült, fele maradt az asztalon. Nem hittük el, így újból és újból megismételtettük vele. Egyre gyorsabban és hibátlanul végzett a felesleges párok eldobásával. Ekkor jött a felismerés, hogy Balázs igen is nézi a képeket!

 

Napirend bevezetése

Még a napirendi kártyákról mit sem tudtunk, amikor Balázs néha-néha hozta a cipőjét, vagy az úszógumiját, jelezve, hogy akkor most sétáljunk, vagy menjünk le úszni. Ha tudomásunk lett volna a tárgyas napirend mikéntjéről..., az nagyon sokat segített volna.

A sorrendiséget az asztali játékokkal vezettük be. A 2-3 játékból álló sor végén mindig az IPad állt, mint fő motiváció. Persze ekkor még mindig semmit se tudtunk a napirendi kártyák használatáról, de mint utóbb kiderült, ez nagyon jó előzmény volt, mert a napirend bevezetésekor azonnal megértette az időrendet.

Balázs nagyon jól tájékozódik. Kívülről tudja a rendszeresen használt utakat. Olyannyira, hogy amikor nem arra  vettük az irányt, amerre ő akarta, akkor jött a konok ellenállás. Lecövekelt, hüppögött, nyavalygott, hogy nem megy arra. Ilyenkor karjánál fogva elhúztuk, vagy megemelve irányba tettük. Persze ezt többször megismételve, volt, hogy egy teljes hazaúton át tartott. Szóval nagyon hülyén éreztük magunkat. Kemény konfliktus volt köztünk. Amióta kártyákat használunk, és meg tudjuk mutatni, hogy előbb a boltba megyünk, utána a játszótérre, minimálisra csökkentek ezek a konfliktusok. Talán ekkor értettük meg igazán, mire is jók ezek a kártyák.

 

Első kártyák a falon

Balázs kiült a cipőtartóra, hogy menjünk sétálni. Erre Anita kitette a falra a képemet és alá a cipő képét, "ha hazajön apa, akkor megyünk sétálni" jelentéssel. Balázs értette, és visszament a szobába. Innentől kezdve rendszeresen használni kezdtük a napirendi kártyákat.

 

Példák a használatra

Az Őrségben nyaraltunk. Előre összegyűjtöttem a képeket a vendégházról, templomról, étteremről, tájházról, tóról, fogaskerekű vasútról, hegyről, turistaházról... Így a nyaralás teljes nyugalomban telt. Ennek is köszönhető, hogy életünk meghatározó túráján feljutottunk a Schneebergre.

Nemrégiben Balázs jobb talpán egy jókora szemölcs nőtt. Gyanús volt, hogy minden lépésnél emiatt csámpázik egy kicsit befelé. Így konzultáltunk bőrgyógyásszal, aki azt javasolta, hogy ki kell vágni. Szuper. Gyomor görcsbe. Itt a feladat, Balázst felkészíteni a tortúrára. Anita kitalálta, hogy készít képeket minden fázisról. A képek mellé érzelmeket ábrázoló arcok is kerültek. Első kép, hogy megvizsgálják a lábát. Második, hogy szurit kap a lábába. Következő, hogy egy éles eszközzel kivágják a szemölcsöt. Végül pedig bekötözik a lábát.

 

napirend.jpg

Eljött a nagy nap. Apósommal mentek fel. Ölbe ültették Balázst, aki közben a telefonnal játszott. Megvizsgálták, különösebben nem érdekelte. Jött a második kép, Balázs rábökött, hogy ok, értem. Lidokain a talpba... Balázs bár zokon vette, és nemtetszésének adott hangot, de nem menekült el a szituációból, nem volt hiszti, vagy sírás. Harmadik kép. Balázs rábök, ok, legyen. A doktornő - aki talán jobban meg volt ijedve a feladattól, mint mi - kissé hezitálva, de kivágta a szemölcsöt. Balázs egész jól tűrte. Utolsó kártya már egy integető kisfiút is ábrázolt. Bekötözték, Balázs felállt és már integetett is. Doktornő megdicsérte, hogy ezt más gyerekek sem bírják jobban, sőt. Fellélegeztünk, és büszkék voltunk kisfiunkra. Mindez a kommunikációnak, a kártyáknak köszönhető! Otthon egy kiskanállal piszkálgatta a lábát - megmutatta nekem, mi történt vele!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://aprolepesek.blog.hu/api/trackback/id/tr887088397

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása