eloadas.jpg

 

Április 2-án, az Autizmus Világnapján, konkrétan egy kék kanapén feküdtem ki a családomon végigsöprő akut hasmenésemet. Valójában a gyöngyösi Autista Segítő Központ programjaira voltam rákattanva, melyek szerencsére rá egy hétre következtek.

8-án szerdán nyílt nap volt az ASK-ban. Jövőre oda fog járni Balázs, és most is hetente járunk fejlesztésre, mégis érdekel minden ami autizmus, és pláne, ha helyi. Az ASK igazgatója Kis Erzsébet tartott egy tájékoztatót az érdeklődőknek (főként szülőknek) az itt használatos vizuális támogatásról, kommunikációs eszközökről. Utána végig vezettek az intézményen, láthattuk a termeket, ahol kis, 5-6 fős csoportokban foglalkoznak a gyerekekkel, a bentlakásos szobákat, a tornatermet, a snoezelen szobát... Utána beszélgettünk a szakvezetőkkel, és már este jött is a felkérés, hogy tartsunk előadást a pénteki szakmai napon, Kommunikáció szülői szemmel címen.

Nagyon örültünk a lehetőségnek és izgatottan készültünk rá. Bár nagyon szívesen beszéltem volna én is, de Anita szájából hiteles, hogy mi, hogyan is alakítottuk ki, és jutottunk el a mostani állapotig, mármint ami a kommunikációt érinti. Na de ne szaladjunk ennyire előre.

Eljött április 10, péntek. Én már a délelőtti programokra beültem, Anita csak később csatlakozott. Nádudvari Peti és autista tanítványai zenéltek, énekeltek... Öregszem, és egyre szentimentálisabb vagyok na, de amikor Laura - egy ott tanuló kislány - vékony, alig hallható hangján elkezdett énekelni... Megindító volt...

Azért is keressük a szülői képzéseket, és mindenféle előadásokat, mert szerintünk fontos, hogy megismerjük egymás munkáját, kapcsolatokat teremtsünk... Ezért is jött kapóra ez a szakmai nap. Elsőként láthattuk az intézményt mindennapjait, munkáját, életét bemutató filmet. Majd az FSZK Nyolc Pont Projektről hallhattunk előadást a projektvezető, Mahlerné Köfner Anikótól. A főként szakember és szülő képzésekből álló projektnek reméljük lesz folytatása, mert óriási szükség van rá. A bentlakásos otthon munkájába tekinthettünk be, Zólyomi Viktória otthonvezető jóvoltából. Ezután jött a várva várt Gubbió applikáció bemutatása, Dr.Kupás Tibor és felesége Gaál Erzsébet jóvoltából. A napirend és az én könyv digitális változata nagyon jó és hiánypótló és jövőbe mutató fejlesztés. Persze részünkről is repkedtek az ötletek, reméljük tudtunk valamicskét hozzá tenni. Szünetben nagyon jót beszélgettünk az előadókkal.

Ebédszünet után jött a szülői blokk. Elsőként az Autizmus Live blog szerzője, Tóth-Turgonyi Dóra beszélt a mindennapi küzdelemről, a szülői feladatokról... Dóra 3 gyereke is érintett, egyszerűen csodálatos az a lendület és tenni akarás, ami előre viszi. Ebből, az egymás pozitív hozzáállásából tudunk meríteni, mi szülők!

Következő érintett szülő Nagy Rita, az egészségügyi ellátás szemszögéből adott jó néhány tippet, hogy hogyan és mit is tehetünk autista gyermekünkért, ha kórházi ellátásra kényszerül. Blogunk legnépszerűbb bejegyzése is tőle szármozik, így külön öröm volt a találkozás.

Végére maradtunk. Bár Anita kissé izgult az elején, de nagyon hamar felvette a fonalat. Gyakorlatilag a mi kis utunkról beszélt, már ami a kommunikációt érinti. Hogyan vette észre jó szemmel, hogy vizuálisan lehet és kell Balázzsal kommunikálni. És ezt még most is tanuljuk, de jól működik és ez a lényeg. Bár lehet, hogy csak beképzelem, de érdeklődve nézték, és fogadták az általunk képviselt szemléletet. Jól be is jelentettük, hogy nem titkolt szándékunk egy szülőklub, majd az első előadást és a blogtúrát is bejelentettük.

Úgyhogy vasárnap Blogtúra! Gyertek!

A ASK rendezvénysorozatnak záró akkordja a Kék Séta volt, amikor is Mátraházáról kb. 200-an felsétáltak Kékestetőre, ahol zene, tánc, jó kedv, és rengeteg égnek eresztendő kék lufi várta a résztvevőket. Én a Mátrabérc túra miatt igazoltan távol voltam, de Anita a gyerekekkel jelen volt. Balázs simán feltrappolt, de számára a legnagyobb örömet az elszálló lufik adták!

Köszönjük! Jövőre ismét!

 

 

 

 

komment

Címkék: autizmus

A bejegyzés trackback címe:

https://aprolepesek.blog.hu/api/trackback/id/tr857364760

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása